Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szerzetesek körtéje
  2024-02-17 22:41:13, szombat
 
  Szerzetesek körtéje, a hosszú élet gyümölcse

Közismert tény, hogy a finomított cukor nem csak az elhízásban játszik szerepet, de ugyanakkor több betegség kialakulásáért is felelős. A múltban a cukor igazi különlegességnek számított, csak kivételes alkalmakkor fogyasztották azt, nem úgy, mint ma, amikor besétálva egy üzletbe nehéz olyan terméket találnunk a polcokon, amelyek valamilyen formában ne tartalmaznának cukrot. De talán még ennek fényében is drasztikusnak hat az a tény, hogy az 1800-as évek átlagos cukorfogyasztásához képest, ami 4,5 kg volt évente, ma ez a szám már 45 kg-re növekedett!

Egyre több ember fedezi fel a cukorfogyasztás negatív hatásait és választanak mesterséges édesítőszereket, azonban sajnos ezeknek is megvannak a maguk veszélyei. Néhány mesterséges édesítőszer, mint például az aszpartám vagy a szuklaróz, használata hosszú távon több betegség kialakulásának kockázatát is emelheti.

A cukorfogyasztás káros hatásai:

hozzájárul a túlsúly kialakulásához
szerepet játszik a fáradékonyság kialakulásában
legyengíti az immunrendszert
emésztési zavarokat okoz
megnöveli az inzulin szintet
felborítja a hormonháztartást
növeli a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát

Nem kérdés tehát, hogy felmerül az igény a cukor valamilyen formában történő helyettesítésére, de vajon létezik-e olyan megoldás, amellyel nem károsítjuk egészségünket? A válasz szerencsére igen!

A kalóriamentes szerzetesek körtéje, avagy kínai nevén Luo Han Guo, az egyik legjobb választás lehet a cukor pótlására, legyen szó ételek vagy italok ízesítéséről egyaránt. Mi több, pozitív egészségügyi hatásairól is ismert ez a gyümölcs.

A szerzetesek körtéje a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növény, amely Kínából származik, Guangxi tartományban őshonos. A 3-5 méterre megnövő, kacsokkal kapaszkodó futónövény 5-7 cm átmérőjű, gömb alakú terméseket hoz, melynek betakarítási időszaka szeptember-október környékére esik. A saját földjén több ezer éves múlttal rendelkező gyümölcs nemrégiben már hazánkba is elért, de sajnos egyelőre meglehetősen korlátozott körökben ismerik annak pozitív hatásait.

A Luo Han Guo a 10%-os mogroside tartalma miatt (ez adja a gyümölcsnek az édes ízét) mintegy 300-400-szor édesebb a cukornál.

A szerzetesek körtéje története a 13. századig vezethető vissza, amikor is kínai buddhista szerzetesek kezdték termeszteni a gyümölcsöt. Elsősorban délnyugat Kínában, Guangxi tartományban, Guilin hegyei között nő, mivel különleges éghajlati viszonyok szükségesek megfelelő fejlődéséhez.

A gyümölcs érdekessége, hogy a korai időkben használata a császárok kiváltsága volt. Kína távoli, déli részein és más kisebb kelet-ázsiai részeken azonban voltak népcsoportok, akik hamar felfedezték ennek rendkívüli hatásait. A Luo Han Guo életet meghosszabbító hatására utal, hogy fogyasztói körében még akár a 100. életkor betöltése sem volt ritka.

1917 óta az USA-ban is használatos. Mára egyre több tudós foglalkozik a gyümölcs hatóanyagainak, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak kutatásával.

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy megvédi a veséket a cukorbetegség károsító hatásaitól, segít a koleszterin szinten tartásában, javítja a máj funkciókat és csökkenti a vércukorszintet, antiallergén, valamint rákmegelőző hatással rendelkezik. Hasznosnak bizonyult tüdő vérbőségre, száraz köhögés, valamint megfázás esetén. Hidratálja és tápanyagokkal látja el a nyálkahártyákat, ezzel segítve egészségünk megőrzését. A gyümölcs antioxidánsokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a vér tisztulását és erősítik az immunrendszert.

A szerzetesek körtéjének pozitív hatásai az egészségre:

Mint azt korábban említettük, sok előnnyel jár az, ha a cukrot kiiktatjuk az étrendünkből. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a szerzetesek körtéje egy remek megoldás erre a problémára.



1 Gyulladáscsökkentő hatás

A szerzetesek körtéje kivonatban lévő mogroside-ok (triterpén glikozidok) képesek a szervezetben lévő szöveteket megvédeni a szabad gyökök okozta károsodástól, ami a gyulladások legfőbb forrásai.

Antioxidáns hatásuknak köszönhetően védelmet nyújtanak a hasnyálmirigy inzulin-szekretáló sejtjeinek, ezzel is javítva az inzulin válaszreakciót.

2. Rákmegelőző hatás

A rák egyik legfőbb kiváltó tényezője a DNS-károsodás szabadgyökök általi felhalmozódása. Szervezetünk antioxidáns rendszerének optimalizálása révén drasztikusan csökkenthetjük a DNS-károsodás mértékét, és ezzel együtt a rák kockázatát. Ráadásul ugyanez a mechanizmus segít a szervezetnek a már meglévő rákos megbetegedések ellen is.

Egy egerekkel végzett kísérlet során kimutatták, hogy a mogroside V képes gátolni a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek gyors fejlődését. Hasonló hatása volt mind a vastagbélrák, mind a torokrák esetében.

3. A hosszantartó élet elősegítője
Számos különböző tudományos teória létezik arra vonatkozóan, hogy mégis mi befolyásolja az öregedés folyamatát az emberi testben. Az utóbbi időben sok figyelmet kap a mitokondriális egészség és az öregedés közötti kapcsolat. A mitokondriumok kis szerkezetek a testünk minden olyan sejtjén belül, amelyek elsősorban az energiatermelésért felelősek, a mitokondriumok megfelelő működése nélkül az optimális egészség nem lenne lehetséges.

A mitokondriumok nem megfelelő működése zavart okozhat a szervezet összes sejtjében, ami súlyos stresszhez vezet szervezetünk belső környezetében, növeli a gyulladást, a szövetek gyors lebomlását és végül az emberi test gyors öregedéséhez vezet.

A testben lévő antioxidáns rendszer szabályozásával segíthetünk a mitokondriumok egészségesen tartásában.

4. Antiallergén hatás

A testünkben léteznek olyan sejtek, amelyek a gyulladásos reakciók kiváltásáért felelősek. Például, ha megcsíp egy darázs, akkor általában helyi duzzanat keletkezik annak helyén. Ezt a duzzanatot hisztamin-válasznak nevezik, amelyet az ún. hízósejtek közvetítenek. Ez ugyanaz a mechanizmus, amely felelős az orrdugulásért és az olyan puffadt érzésért, amelyet a pollen szezon során érzékelhetünk arcüregünkben.

Egy kísérlet során megállapították, hogy a szerzetesek körtéje kivonat 4 héten át történő adagolása következtében az allergiás reakciók tekintetében a hisztamin-válasz szignifikánsan csökkent. Ugyanez a hatás nem mutatkozott, ha csak egyetlen adagot adtak be. Ez azt jelenti, hogy a Luo Han Guo napi alkalmazása bizonyos allergiás tünetek enyhülését eredményezheti.

5. Antimikrobiális előnyöket biztosít

A cukorral ellentétben, amely nemkívánatos mikrobákat táplál a béltraktusban, a szerzetesek körtéjének összetevői valóban előnyös antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek a megfelelő bakteriális egyensúly fenntartásában. A gyümölcsből és annak leveleiből nyert kivonatokból kimutatták, hogy gátolják a candida, a streptococcus és egyéb baktériumok kialakulását a szájban, amelyek az ínybetegség elsődleges okozói.

A cukorról a kémiai édesítőszerekre, például az aszpartámra vagy a szukralózra történő áttérés nem jár akkora előnyökkel, mint amikre elsőre gondolnánk, hiszen ezek az édesítőszerek meglehetősen romboló hatást gyakorolnak a bélrendszer egészségére, és valószínűleg hozzájárulnak a nemkívánatos mikrobás növekedéshez.

6 . Antifibrotikus hatás

A pulmonális fibrózisnak nevezett állapot, amelyben a tüdő szövetei károsodnak és merevvé válnak, megzavarja a megfelelő légzést és az oxigén bevitelt. Néhány előzetes kutatás megmutatta, hogy a szerzetesek körtéjéből elkülönített IIIE mogroside potenciális antifibrotikus vegyületként funkcionál.

7 . Küzd az elhízás ellen

Bár a cukor elhagyása a diétából máris óriási lépést jelent az egészségesebb anyagcsere és testfelépítés felé, egyes tesztek azt mutatják, hogy a szerzetesek körtéje még előrébb vihet minket.

Egy 2016-os tanulmány során megfigyelték a szerzetesek körtéje egyik komponensének, a mogrolnak a zsír felhalmozódására gyakorolt hatását, és megállapították, hogy az gátolja az előadipociták (zsírsejtek) érett adipocitákká (zsírsejtek) való differenciálódását. Ez csökkentheti a test zsírtömegének növekedését.

8 . Véd a szívbetegségektől

Egy tanulmányban, amelyben a szerzetesek körtéje kivonat diabéteszes egerekre való hatását vizsgálták, nem csak azt találták, hogy a mogroside-ok képesek javítani a vércukorszintet, de mindemellett képesek voltak kontrollálni a magas koleszterinszintből eredő mellékhatásokat is.

Ezenkívül a Luo Han Guoból nyert kivonat hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre azáltal, hogy elősegíti a HDL koleszterinszint növekedését.

A szerzetesek körtéje kivonat kétségtelenül kiváló helyettesítője a cukornak, valamint más kémiai mesterséges édesítőszereknek. Annak ellenére, hogy ezen természetes eredetű cukorpótlónak a kutatása még egészen kezdeti fázisban jár, az eddigi eredmények azt igazolják, hogy számos egészségügyi előnnyel járhat fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: felhalmozódására, édesítőszereknek, különlegességnek, helyettesítésére, koleszterinszint, hormonháztartást, tulajdonságokkal, nyálkahártyákat, antimikrobiális, antioxidánsokat, szabályozásával, édesítőszerekre, antibakteriális, cukorfogyasztás, édesítőszereket, megállapították, vércukorszintet, mellékhatásokat, eredményezheti, mitokondriumok, tartalmaznának, szignifikánsan, immunrendszert, kialakulásának, kialakulásában, kialakulásához, meghosszabbító, hatóanyagainak, csökkenthetjük, megbetegedések, optimalizálása, felhalmozódása, válaszreakciót, mitokondriális, helyettesítője, antifibrotikus, hosszú élet, finomított cukor, elhízásban játszik, cukor igazi, üzletbe nehéz, 1800-as évek, cukorfogyasztás negatív, maguk veszélyei, aszpartám vagy, cukorfogyasztás káros, túlsúly kialakulásához, fáradékonyság kialakulásában, inzulin szintet, cukor valamilyen, válasz szerencsére, kalóriamentes szerzetesek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az embernek a társa: hiányzik.  Beney Zsuzsa  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Amit átélünk,  Paul David Tripp Április 25  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  S a dalok tanulsága  Naplemente  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Gizike bar...  A végzet az  Alakot vált...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Gizike bar...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  A Föld napja  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Szent György nap  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Krisztinától  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Gizike bar...  Két ember becsülete  Aki szeret, annak senki sem id...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Becsüld meg azt amid van,...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Emlék  Facebookon kaptam  Föld napja április 22 
Bejegyzés Címkék
hosszú élet, finomított cukor, elhízásban játszik, cukor igazi, üzletbe nehéz, 1800-as évek, cukorfogyasztás negatív, maguk veszélyei, aszpartám vagy, cukorfogyasztás káros, túlsúly kialakulásához, fáradékonyság kialakulásában, inzulin szintet, cukor valamilyen, válasz szerencsére, kalóriamentes szerzetesek, egyik legjobb, cukor pótlására, szerzetesek körtéje, saját földjén, 10%-os mogroside, édes ízét, gyümölcs érdekessége, korai időkben, császárok kiváltsága, gyümölcs hatóanyagainak, szervezetre gyakorolt, cukorbetegség károsító, koleszterin szinten, gyümölcs antioxidánsokat, szerzetesek körtéjének, cukrot kiiktatjuk, remek megoldás, szervezetben lévő, szabad gyökök, gyulladások legfőbb, inzulin válaszreakciót, mechanizmus segít, egerekkel végzett, hasnyálmirigy rákos, torokrák esetében, hosszantartó élet, öregedés folyamatát, emberi testben, utóbbi időben, mitokondriális egészség, öregedés közötti, testünk minden, mitokondriumok megfelelő, optimális egészség, szervezet összes, szövetek gyors, emberi test, testben lévő, mitokondriumok egészségesen, testünkben léteznek, gyulladásos reakciók, olyan puffadt, pollen szezon, kísérlet során, allergiás reakciók, hisztamin-válasz szignifikánsan, cukorral ellentétben, megfelelő bakteriális, ínybetegség elsődleges, kémiai édesítőszerekre, aszpartámra vagy, szukralózra történő, édesítőszerek meglehetősen, bélrendszer egészségére, nemkívánatos mikrobás, pulmonális fibrózisnak, tüdő szövetei, megfelelő légzést, oxigén bevitelt, szerzetesek körtéjéből, elhízás ellen, cukor elhagyása, diétából máris, egészségesebb anyagcsere, 2016-os tanulmány, zsír felhalmozódására, test zsírtömegének, mogroside-ok képesek, eddigi eredmények, felhalmozódására, édesítőszereknek, különlegességnek, helyettesítésére, koleszterinszint, hormonháztartást, tulajdonságokkal, nyálkahártyákat, antimikrobiális, antioxidánsokat, szabályozásával, édesítőszerekre, antibakteriális, cukorfogyasztás, édesítőszereket, megállapították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.